Снимка PixabayВ България не се ползват много антибиотици като количество, но

...
Снимка PixabayВ България не се ползват много антибиотици като количество, но
Коментари Харесай

Българите пият два пъти повече евтини антибиотици от европейците

Снимка Pixabay

В България не се употребяват доста антибиотици като количество, само че в страната ни се употребяват погрешно евтини широкоспектърни антибиотици. Два пъти повече широкоспектърни антибиотици от междинното количество в Европейския съюз се употребяват в нашите лечебни заведения. За това призна шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. доктор Тодор Кантарджиев на конференция по случай Световната седмица, отдадена на виновното използване на антибиотиците 18 - 22 ноември 2019 година и Европейският ден на антибиотиците - 18 ноември, заяви вести.бг.

По думите на проф. Кантарджиев загубите от лекарствена устойчивост към антибиотичните средства, измежду които медицински, обществени, смъртност, заболяване, трудозагуби, пари за лекуване и загубите единствено за антибиотичната устойчивост са по-големи от загубите за трите най-важни болести - туберкулозата, спинът и грипът.

Лекарят уточни, че трудозагубите, гибелта и парите, които се дават от обществото, здравното обезпечаване и страната за спин, туберкулоза и грип са сравними със загубите от антибиотичната устойчивост.

Проф. Кантарджиев посъветва хората да употребяват антибиотици единствено против микроба, групата микроби, които предизвикват дадената зараза или са най-вероятните причинители на дадената зараза.

Той регистрира, че през есента се употребяват най-вече антибиотици. " Държавата, която има по-голяма консумация на антибиотици по време на месец ноември съпоставена с месец юни се споделя, че е страна, която погрешно използва антибиотиците в извънболничната медицина ", акцентира медикът.

Той установи, че антибиотиците са най-хубавите медикаменти, само че неправилната им приложимост води до деформиране и повишение на устойчивостта.

Проф. Кантарджиев посочи, че в страната ни българите нито толкоз се самолекуват с антибиотици, нито свръх използват антибиотици. По време на конференция беше показана и нова онлайн стратегия за електронно образование, обвързвана с вярното и рационално използване на антибиотиците. Обучението е ориентирано към експерти от разнообразни области на медицината.

Програмата е напълно отдалечена и съдържа обща информация за курса, входящ тест, който не изисква оценка, само че би трябвало да бъде даден отговор на всеки един от въпросите. Програмата е от 3 модула и съдържа 18 тематики. Ако курсът бъде приключен сполучливо се издава документ във формат " pdf ".

Според шефа на НЦЗПБ лекарите и бъдещите медици имат какво да научат. Именно поради това се прави един метод на образование на лекарите, които да могат в свободното си време да научат нещо за антибиотиците.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че лекарите, фармацевтите и медиците, които изписват предписания за антибиотиците би трябвало да се научат по какъв начин и по какъв метод работят антибиотиците.

Лекарите би трябвало да бъдат осведомени с антибиотиците, които всекидневно се изписват, които се дават в болничните заведения и тези, които се използват най-масово отвън лечебните заведения. В рамките на образованието антибиотиците ще бъдат доста типове и ще бъде разяснено по какъв начин се изписват и при какви заболели хора се дават, изясни проф. Кантарджиев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР